Počet položek: 0 0,- Kč

Rohlíky, housky

Domácí rohlíky s omládkem
Potřebujeme:
470 g polohrubé mouky
250 g vody
80 g oleje
2 kávové lžičky soli
2 kávové lžičky sušeného droždí a cukr
mák, kmín, sůl na posyp
Zpracování těsta:
Odvážíme si suroviny. Do mísy dáme mouku vytvoříme dolík a do něj dáme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme troškou teplé (ne horké ) vody. Zlehka promícháme vodu v dolíku s cukrem, droždím a mini vrstvičkou spodní mouky. Necháme kvasit. Po cca deseti až patnácti minutách nám vznikne "omládek", poté přidáme ostatní suroviny a promícháme v robotu, pekárně či ručně. Necháme kynout dle potřeby cca hodinu, nebo o půl hodinky více.
Vykynuté těsto rozválíme na válu do kruhu a rádýlkem rozdělíme na osminky. Osminky srolujeme od nejširší části ke špičce a pokládáme na plech. Pomažeme rozšlehaným vejcem, posypeme tím co máme rádi - mákem, kmínem a solí. Necháme na plechu ještě půl hodinky kynout a vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20 min na 200°C. Pět minut před koncem pootevřete troubu, aby vylétl horký vzuch a dopečte s pootevřenou troubou, získáte tak nádherně křupavé rohlíčky.

rohlíky 

Domácí housky pletené.
Potřebujeme:
470 g polohrubé mouky
250 g vody
80 g oleje
2 kávové lžičky soli
2 kávové lžičky sušeného droždí a cukr
mák, kmín, sůl na posyp
Zpracování těsta:
Odvážíme si suroviny. Do mísy dáme mouku vytvoříme dolík a do něj dáme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme troškou teplé (ne horké ) vody. Zlehka promícháme vodu v dolíku s cukrem, droždím a mini vrstvičkou spodní mouky. Necháme kvasit. Po cca deseti až patnácti minutách nám vznikne "omládek", poté přidáme ostatní suroviny a promícháme v robotu, pekárně či ručně. Necháme kynout dle potřeby cca hodinu, nebo o půl hodinky více.
Vykynuté těsto zpracujeme na válečky, nařežeme na prameny z kterých budeme plést housky a nakonec zapleteme po třech pramenech jako cop. Pomažeme rozšlehaným vejcem, posypeme tím co máme rádi - mákem, kmínem a solí. Necháme na plechu ještě půl hodinky kynout a vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20 min na 200°C. Pět minut před koncem pootevřete troubu, aby vylétl horký vzuch a dopečte s pootevřenou troubou, získáte tak nádherně křupavé houstičky.

domácí housky
 

Domácí makovky
400 g hladké mouky
100 g cukru
100 g rozpuštěného másla
180 ml mléka (dle typu mouky)
2 vejce
0,5 sáčku sušeného droždí
špetka soli
mák na posypání
Do mísy vysypeme mouku, uděláme důlek vsypeme droždí se špetkou cukru a zalijeme čtvrt hrnečkem vlažné vody. Jakmile kvásek vzejde (cca 15 min) přidáme ostatní suroviny včetně jednoho vejce. Mák si necháme na posypání a zbylé vejce rozšleháme na potření. Zapracované těsto necháme na teplém místě kynout hodinu a půl. Po vykynutí si těsto rovnoměrně rozdělíme a zapleteme vždy ze tří pramenů housku. Housky potřeme vejcem a posypeme mákem. Pečeme na 200°C 25-35 min (dle typu trouby) do zezlátnutí.

 housky makovky
Řadit podle:
Filtr dostupnosti
Položek na stranu: Zobrazení:
Výběru neodpovídá žádná položka

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace