Počet položek: 0 0,- Kč

Recepty na pečení domácího chleba

Zde najdete recepty na různé druhy chleba , recepty jsou vyzkoušené. Domácí chléb kváskový, slunečnicový, kmínový, bez hnětení a další.

Chléb bez hnětení
Tento chlebík dokáže upéct úplně každý. Je bez hnětení nepotřebujete k němu robot ani pekárnu. Stačí mísa, vařečka a litinový hrnec s víkem, nebo pekáč s víkem.
Suroviny:
(po upečení chleba váží 800 g)
450 g mouky (hladké bílé, nebo mix s žitnou)
320 g vody
1,5 lžičky soli
1 lžička kmínu
2 lžičky sušeného droždí
Postup:
Suché suroviny smícháme v míse a nakonec přilijeme vodu, vše znovu promícháme. Není třeba míchat dlouho jen aby se těsto spojilo. Mísu zakryjeme folií nebo zabalíme do igelitové tašky a necháme na lince stát 12-16 hodin. Druhý den vyklopíme obsah na pomoučněný vál a nelekáme se, že se těsto rozpleskne, ještě mu pomůžeme a vytvoříme z něj placku, kterou potom složíme jako obálku a stočíme do koule. Tuto kouli necháme ještě v utěrce kynout cca půl hodiny, také pokud chcete vzoreček můžete vložit do ošatky. Mezitím si zapneme troubu na 230°C a vložíme do ní litinový hrnec s víkem. Necháme rozpálit a vyhřát cca 20 min. Potom vyndáme hrnec, sejmeme poklici a rychle vložíme nakynutý chlebík dovnitř přiklopíme a dáme do trouby. Pečeme pod poklicí 30 min, potom poklici sundáme a dopečeme dalších 15-20 min. Při chladnutí na mřížce se nám bude ozývat charakteristické praskání.

domácí chleba bez hnětení

postup chleba bez hnětení

 Domácí kváskový chléb
Vypilovaný recept na domácí kváskový chleba od Jindřišky Šimůnkové. Tento chleba je nutné začít připravovat den předem, a to rozkvašením kvásku. 
V míse zamícháme (asi v 8 hodin večer)a necháme do rána rozkvasit:
2 lžíce kvásku
150 g žitné mouky
180 ml vody
Ráno odebereme dvě lžíce kvásku a vrátíme zpět do nádobky ve které máme kvásek zase na příště.
Do mísy od robota si dáme rozkvašený kvásek a přidáme:
150 g mix špaldové a žitné mouky
350 g hladké mouky pšeničné
270 ml vody
1 lžíce sladěnky
1,5 lžičky soli
1 lžička kmínu
Suroviny promícháme v robotu, cca 6 minut necháme míchat. Hodinu necháme stát v míse, potom vyklopíme na vál a stočíme do ošatky. V ošatce necháme kynout na teplém místě minimálně 2.5 hodiny. Předem před pečením si vyhřejeme troubu (na 250°C na půl hodiny) s dvěma plechy, jeden bude na chleba a druhý bude pod ním na dně trouby.Jakmile bude trouba i plechy nahřáté, vložíme vodou orosený chléb do trouby a na spodní plech vlijeme hrneček horké vody na zapaření. Troubu rychle zavřeme a 10 minut pečeme na 230°C, poté snížíme teplotu na 200°C vyjmeme z trouby spodní zapařovací plech a znovu chléb orosíme vodou. Takto chleba pečeme dalších 35 min. Z této dávky je chleba cca 800 g.
 domácí kváskový chléb
Domácí slunečnicový chléb.
Další rychlý chléb, tentokrát se slunečnicovým semínkem. Krásně nakyne, ještě se mi nestalo, že by se nepovedl a patří mezi mé oblíbené.
500 g hladké mouky pšeničné
250 ml vody
1/2 sáčku sušeného droždí
2 lžičky soli
1 hrst slunečnicového semínka 
1/2 lžíce oleje
1 lžíce octa
Suroviny promícháme nejlépe v robotu, cca 6 minut necháme míchat. Hodinu necháme stát v míse, potom vyklopíme na vál a stočíme do ošatky. V ošatce necháme kynout na teplém místě minimálně 1,5 hodiny. Předem před pečením si vyhřejeme troubu (na 250°C na půl hodiny) s dvěma plechy, jeden bude na chleba a druhý bude pod ním na dně trouby. Jakmile bude trouba i plechy nahřáté, vložíme vodou orosený chléb do trouby a na spodní plech vlijeme hrneček horké vody na zapaření. Troubu rychle zavřeme a 15 minut pečeme na 230°C, poté snížíme teplotu na 200°C vyjmeme z trouby spodní zapařovací plech a znovu chléb orosíme vodou. Takto chleba pečeme dalších 45 min. Z této dávky je chleba cca 800 g.
domácí slunečnicový chléb
Domácí kmínový chléb s droždím
Toto je rychlý chleba, který nemusíte připravovat den předem, pokud zjistíte, že nemáte žádné pečivo tak zhruba za tři a půl hodiny Vám může vonět na stole.
300 g žitné mouky
700 g hladké mouky pšeničné
540 ml vody
1 sáček sušeného droždí
1 lžíce sladěnky (nemusí být, nebo stačí nahradit medem)
3 lžičky soli
2 lžičky kmínu
Suroviny promícháme nejlépe v robotu, cca 6 minut necháme míchat. Hodinu necháme stát v míse, potom vyklopíme na vál a stočíme do ošatky. V ošatce necháme kynout na teplém místě minimálně 1,5 hodiny. Předem před pečením si vyhřejeme troubu (na 250°C na půl hodiny) s dvěma plechy, jeden bude na chleba a druhý bude pod ním na dně trouby. Jakmile bude trouba i plechy nahřáté, vložíme vodou orosený chléb do trouby a na spodní plech vlijeme hrneček horké vody na zapaření. Troubu rychle zavřeme a 15 minut pečeme na 230°C, poté snížíme teplotu na 200°C vyjmeme z trouby spodní zapařovací plech a znovu chléb orosíme vodou. Takto chleba pečeme dalších 45 min. Z této dávky je velký chléb a váží 1,8 kg.
domácí kmínový chléb
   
Řadit podle: Položek na stranu: Zobrazení:
Pedigová ošatka ovál 0,35 kg
pedigová ošatka ovál 0,35 kg, 23 cm
Dostupnost: 1 týden
Sklad: 0 ks
ks
Cena bez DPH:140,-
Cena s DPH169,-
Další informace
Copyright © www.cukrarskenacini.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.cukrarskenacini.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace